PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Tweet Minister zet onjuiste informatie over elektrische steps in media recht


Naar aanleiding van de berichten in de media over het verbod in Nederland van de elektrische steps en de toelichting van het verbond van verzekeraars dat men bij ongeval in probleem kan raken door het gebruik van een bij wet verboden vervoermiddel liet de Minister een tweet met enige toelichting uitgaan.

Voordat voertuigen de openbare weg op mogen, moeten ze worden toegelaten op basis van Europese of nationale regelgeving. Dit geldt ook voor een elektrische step. Niet alle elektrische steps zijn toegestaan in Nederland. Let daarom bij het aanschaffen van zo’n step op of je hiermee wel op de openbare weg mag rijden. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Wanneer mag je met een elektrische step de weg op?

Je mag met een elektrische step de weg op als deze step door de minister van Infrastructuur en Waterstaat is aangewezen als bijzondere bromfiets en door de minister is toegelaten op de weg. Een fabrikant kan bij het ministerie een aanvraag voor toelating indienen. Als de aanvraag aan alle voorwaarden voldoet vraagt  het ministerie vervolgens de RDW om het voertuig en de fabrikant te beoordelen. De RDW geeft hierover advies aan de minister waarna de minister besluit of het voertuig de weg op mag.

Welke bijzondere bromfietsen zijn er in Nederland toegelaten tot de weg?

Waarom mag een bepaalde step wel in het buitenland en niet in Nederland?

Een bijzondere bromfiets is een (innovatief) licht en langzaam voertuig met specifieke kenmerken (bijv. het ontbreken van een zadel) waardoor het geen reguliere bromfiets is. Daarom kunnen ze niet binnen de Europese regelgeving die van toepassing is op bromfietsen worden toegelaten. Dit soort voertuigen wordt daarom in Nederland toegelaten onder de toelatingsregels voor bijzondere bromfietsen. Deze regels zijn nationaal en kunnen daarom per land verschillen.

Lees ook: Herkeuring rijbewijs gaat sneller door meer medisch experts bij CBR

Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Ontslag dreigt voor werknemers vliegmaatschappij Corendon

De Nederlandse vliegmaatschappij Corendon verkeert net als veel anderen in de reiswereld in de problemen (lees verder)

De elektrische fiets of e-bike is niet meer weg te denken

De coronacrisis heeft er toe bijgedragen dat de verplaatsingen aanzienlijk korter zijn geweest en het (lees verder)

Introductie deelauto project op Schouwen-Duiveland Deelt

Het mobiliteitsplatform SD Op Weg op Schouwen-Duiveland introduceert het deelauto-project ‘Schouwen-Duiveland Deelt’. Met verschillende partners (lees verder)

Wegen worden ondanks coronacrisis weer drukker

Het is al maanden erg rustig op de Nederlandse wegen, kinderen gingen niet naar school. (lees verder)

0 reacties op “Tweet Minister zet onjuiste informatie over elektrische steps in media recht

Geef een reactie