PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Kabinet positief op plannen NS om MaaS-platform te ontwikkelen


In een brief van minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Stientje van Veldhoven wordt de Tweede Kamer bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rondom Mobility as a Service (MaaS). Vier publieke vervoerders, NS, GVB, RET en HTM, hebben samen een uitvraag gedaan voor platformbouwers om een technische tussenlaag te bouwen tussen mobiliteitsaanbieders en app-bouwers in het kader van MaaS.

Beloftes nakomen

De vervoerders hebben aangegeven dat uitgangspunten zoals transparantie en het delen van data te onderschrijven, aldus Jan Willem Kerssies in de rubriek ketenvervoer van OV-Magazine.

“Daartoe wordt eerst bekeken of ov-partijen beloftes nakomen en het kaartassortiment voor MaaS-aanbieders uitbreiden en data gaan delen. Wij juichen het toe dat ov-partijen zich op MaaS voorbereiden, volgen ontwikkelingen op de voet en vinden het van belang dat daadwerkelijk aan bovenstaande uitgangspunten wordt vastgehouden”

De minister en staatssecretaris voeren hierover gesprekken genoemde vervoerders en met regionale opdrachtgevende overheden.

Verschillende commerciële vervoerders zijn niet bij de gesprekken over het MaaS-platform betrokken. NS, GVB, RET en HTM vinden dat Nederland eerst een neutraal platform nodig heeft om de MaaS-diensten van de grond te krijgen. Vervolgens kunnen de andere ov-bedrijven zich daar bij aansluiten.

MaaS-API

Samen met deelfiets- en deelauto aanbieders is inmiddels een API ontwikkeld waarmee deze mobiliteitsdiensten ontsloten kunnen worden. Een API is een koppelvlak, een vertalingslaag tussen verschillende computersystemen. Om het gebruik van de MaaS-API te verbreden naar openbaar vervoer worden ook gesprekken gevoerd met verschillende ov-bedrijven. Via overleg met de decentrale ov-autoriteiten (DOVA) wordt samengewerkt met vervoerders om in ieder geval barcodes, reisticket op telefoon, beschikbaar te krijgen binnen MaaS.

Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Doelgroepenvervoer kruipt langzaam uit het diepe dal

Het Eindhovense Censys BV weet als geen ander hoe erg het gesteld is wat aantallen betreft in de taxisector. Dagelijks (lees verder)

Oproep VNG en Rijk voor continuïteit doelgroepenvervoer

Nu de lockdown verder wordt versoepeld, komt steeds meer doelgroepenvervoer weer op gang. Het is (lees verder)

De FNV ziet geen heil in meer marktwerking op het spoor

De FNV ziet geen heil in meer marktwerking op het spoor. Dinsdag 16 juni overhandigt (lees verder)

Beschikbaarheidsvergoeding OV dekt 93% van de kosten

De coronacrisis heeft grote impact op het openbaar vervoer. Reizigersaantallen zijn fors gedaald en ov-bedrijven (lees verder)

0 reacties op “Kabinet positief op plannen NS om MaaS-platform te ontwikkelen

Geef een reactie